"Het is belangrijk dat we jongeren laten zien hoe waardevol vakmanschap is"

In 2020 begon Annemarie de Boer als online marketingadviseur bij Drenthe College. Drie jaar later maakte ze de fusie met Terra College mee, waaruit DCTerra ontstond. In haar werk ziet ze hoe communicatie steeds belangrijker wordt in het veranderende onderwijslandschap.

Categorie

Datum

juni 11, 2025

De fusie tussen Drenthe College en Terra College was een belangrijke stap in een regio waar het aantal jongeren daalt. “Het is allemaal goed verlopen. Beide organisaties delen dezelfde drive: goed onderwijs bieden en studenten maximaal ondersteunen. Voor ons bij Drenthe College betekende het wel een nieuwe dimensie, want via Terra kregen we ook voortgezet onderwijs onder onze hoede. Dat vraagt om een andere aanpak: die doelgroep zit in een andere levensfase en daarmee studiekeuzefase. Dit vergde schakelen, maar levert ook veel op. We zijn nu één sterke regionale aanbieder van zowel groene als reguliere mbo-opleidingen. Daarmee kunnen we het onderwijsaanbod in Drenthe en Groningen betaalbaar én toekomstbestendig houden. En binnen ons marketingcommunicatieteam merken we dat we met meer collega’s ook meer slagkracht en verenigde kennis hebben.”

Krimpregio en dalende studentenaantallen
Drenthe is een krimpregio en dat heeft effect op het onderwijs én op communicatie. “We moeten slimmer en gerichter te werk gaan. Bijvoorbeeld door een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, zodat ons opleidingsaanbod goed aansluit op de arbeidsmarkt. We werken hierin veel samen met Noorderpoort en het Alfa College: het maakt ons niet uit wáár een student terechtkomt, als die keuze maar goed doordacht is. Dat voorkomt uitval – en daar heeft de hele regio profijt van.” Landelijk staan vooral zorg- en administratieve opleidingen onder druk door teruglopende instroom. “Ook bij ons merken we dat. Daarom is het belangrijk dat we het mbo goed blijven positioneren en jongeren laten zien hoe waardevol vakmanschap is.”

Studiekeuzebegeleiding
“We zien onze website echt als het belangrijkste instrument als het aankomt op studievoorlichting.” De website is daarom continu in ontwikkeling. “Zo hebben we kortgeleden in samenwerking met Mediavisie Onderwijs de structuur van onze opleidingspagina’s verbeterd. Met hulp van studentenpanels zorgen we dat de informatie aansluit bij wat jongeren écht willen weten: hoe lang een opleiding duurt, welke vakken ze krijgen, of er doorstroommogelijkheden zijn. Die duidelijkheid is voor studenten heel belangrijk.” Een centrale rol op de website is weggelegd voor KeuzeHub, de studiekeuzetool die Drenthe College inzet om studenten én ouders te begeleiden bij het keuzeproces.” In een tijd waarin veel onderwijsinstellingen kampen met dalende leerlingaantallen, helpt KeuzeHub om gericht contact te leggen met potentiële studenten en hen actief te binden aan de onderwijsinstelling. “Wij hebben het opgezet als een checklist: studenten maken een profiel aan en beginnen met het invullen van een beroepskeuzetest, zo ontdekken ze stap voor stap – en doormiddel van diverse video’s – wat bij hen past. Laagdrempelig, maar wel heel effectief. Op onze website hebben we verschillende touchpoints opgenomen die studenten naar deze studiekeuzehulp leiden. En dat werkt, de cijfers laten duidelijk zien dat studenten de tool goed weten te vinden en gebruiken. En we horen van zowel studenten als ouders terug dat ze deze begeleiding echt waarderen.”

Student journey
Het studiekeuzegedrag van jongeren verandert. “We zien bijvoorbeeld dat open dagen minder bezocht worden. Daarom zijn we hier samen met Noorderpoort en Alfa-college een onderzoek naar gestart: wat drijft studenten, waarom haken ze aan of juist af, en hoe kunnen we ze wél bereiken?” Dit contact begint al ruim voordat een student zich aanmeldt. “Via doorlopende leerlijnen met VO-scholen laten we leerlingen tijdens hun middelbareschooltijd al kennismaken met het mbo. Ze volgen dan al vakken bij ons. Dat verlaagt de drempel. En eenmaal binnen is er veel aandacht voor begeleiding zodat ze hun route kunnen blijven vervolgen.”

Die student journey is voor iedereen anders, en juist dat vraagt om een benadering die meebeweegt. Studenten hoeven niet alles in één keer te weten, zolang ze maar geholpen worden hun pad te ontdekken. Op hun eigen tempo. “Als wij ze stap voor stap helpen ontdekken wat bij hen past, dan doen we ons werk goed. En door te luisteren naar studenten kunnen we onze aanpak verbeteren, en dat proberen we natuurlijk te blijven doen.”

Keuzehub

Inzicht in het keuzeproces van de aankomende leerling

Met de KeuzeHub creëert u een soepel verlopende studiereis vanaf de eerste zoektocht van uw student naar een passende opleiding tot en met de uitreiking van het diploma. Met de overzichtelijke dashboards van de KeuzeHub krijgt u als onderwijsinstelling veel beter zicht op de instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen.